Atacul de panică este un episod brusc de frică intensă, fără o cauză obiectivă. Pentru a înțelege ce cauzează atacurile de panică și de ce tehnicile de relaxare pot fi folositoare, te invit să citești în continuare.

Ajutor rapid în atacul de panică

Dacă citești acest articol în timp ce suferi un atac de panică, începe să îți controlezi respirația, astfel:

  • Inspir – 4 secunde
  • Ține respirația în piept – 4 secunde
  • Expir – 6-8 secunde

Repetă acest tip de respirație până când simți că frica și senzațiile din corp se liniștesc. Amintește-ți că nu se poate muri de la un atac de panică. El va trece și îți vei regăsi calmul.

Simptomele atacului de panică

Atacul de panică este un episod, însemnând că are un început, o desfășurare, cu un punct culmiant și o încheiere. Durata medie a acestui eveniment este de circa 20-30 de minute. La unele persoane poate dura mai puțin și în rare cazuri, durata se poate prelungi și până la câteva ore. Principalul simptom este frica foarte intensă, atât de convingătoare încât persoana în cauză poate crede că va muri, înnebuni sau că va pierde controlul asupra acțiunilor sale. Tocmai din acest motiv, numeroase persoane ajung la urgențe când suferă primul atac de panică, adulții suspectând că au un atac de cord (infarct) și copiii că au o boală gravă care le pune în pericol viața.

Vă amintesc: nu se poate muri din atacul de panică!

Desfășurarea unui episod este:

  • Senzație de teamă, rău general, amețeală, de ireal, bătăi rapide ale inimii
  • În câteva minute, teama progresează către un punct maxim, greu de suportat de către persoană
  • După 2-5 minute, simptomele încep să scadă în intensitate

Pe lângă frică, atacul de panică vine frecvent împreună cu simptome fizice, care cauzează îngrijorări:

  • Senzație de sufocare, lipsă de aer
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii (palpitații)
  • Senzație de leșin, amețeală
  • Tremurături, furnicături, transpirații
  • Senzație de ireal, detașare de lume

Cauzele atacului de panică

Nu se știu foarte multe despre cauzele atacurilor de panică, dar știm că anumite alte tulburări de anxietate cresc riscul ca persoana să dezvolte și atacuri de panică. Se pare că există și o componentă genetică, copiii care au părinți cu anxietate și atacuri de panică având un risc mai mare.

Factorii de risc pentru atacurile de panică sunt:

  • Rude de gradul I cu tulburare de panică
  • Sexul feminin (de două ori mai frecvent decât la bărbați)
  • Alte tulburări de anxietate: anxietate generalizată, agorafobie, alte fobii specifice
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă
  • Tulburarea de stres post-traumatic
  • Boli somatice: hipertiroidism, boala Cushing, prolaps de valvă mitrală, alte boli de inimă

Vârsta de debut pentru atacurile de panică este în medie 20-24 de ani, dar pot apărea și în copilăria târzie spre adolescență.

Atunci când apar timpuriu și nu sunt tratate, atacurile de panică pot avea efecte nocive asupra sănătății mintale, putând duce la:

  • Evitarea situațiilor în care a apărut un atac de panică
  • Scăderea stimei de sine
  • Dificultăți de a relaționa cu adulții și copiii
  • Probleme de somn
  • Simptome depresive și gânduri suicidare

Diagnostic

Diagnosticul de atacuri de panică la copii și adolescenți se stabilește de către medicul de specialitatea psihiatrie pediatrică.

În cadrul consultației, se evaluează simptomatologia descrisă și toate domeniile psihice ale copilului: gândire, emoții, activitate, somn, alimentație, etc. În plus, se cer informații utile și despre mediul de viață, școală, situații cu potențial traumatizant pentru cel mic.

Consultul este amănunțit deoarece știm că atacurile de panică apar deseori împreună cu alte probleme (anxietate, depresie, ADHD, etc) și este important ca acestea să fie identificate și tratate.

Analizele de laborator și consulturile altor specialiști (neurologie pediatrică, cardiologie, etc) pot fi solicitate atunci când examenul clinic este sugestiv pentru o altă problemă sau există neclarități și necesitatea de a elimina alte cauze posibile.

Tratamentul atacurilor de panică

Tratamentul în atacul de panică depinde de vârsta persoanei, severitatea simptomelor, frecvența cu care apar, cât de tare incapacitează persoana, preferințele familiei.

Prima linie de tratament o constituie, de cele mai multe ori, psihoeducația familiei și copilului. Medicul specialist în psihiatrie pediatrică oferă informații privind atacul de panică, alte tulburări asociate și sugerează recomandări pentru a reduce stresul din viața copilului. Acestea pot include stabilirea unui regim alimentar adecvat, cu mese regulate, îmbunătățirea somnului, reducerea stresului școlar, etc. În plus, tehnicile de relaxare în atacul de panică sunt primul ajutor care se oferă în cabinet.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este a doua linie de intervenție. Acest tip de terapie se practică împreună cu un psihoterapeut și exercițiile sunt adaptate vârstei copilului. Scopul este înțelegerea relației dintre gândurile, acțiunile, sentimentele și simptomele manifestate și obținerea unui control asupra manifestărilor. Părinții sunt și ei implicați, pentru a răspunde corespunzător la un copil cu probleme de anxietate.

Medicația este rezervată cazurilor în care manifestările sunt severe (de exemplu, atacuri de panică zilnice) sau psihoterapia singură nu a fost îndeajuns pentru a reduce din atacurile de panică. Medicația utilizată la copii este cea antidepresivă, fluoxetina având în acest moment rezultatele cele mai bune. Medicația se prescrie exclusiv de către psihiatrul de copii și adolescenți, tratamentul se urmează o durată prestabilită și se efectuează controale lunare și analize de laborator periodice, pentru a evalua potențialele efecte adverse.

Corect diagnosticate și tratate, atacurile de panică răspund bine la tratament și majoritatea persoanelor observă o reducere semnificativă a simptomelor sau chiar dispariția lor completă. Acestea au însă un curs recurent și manifestările pot reapărea mai târziu în viață, motiv pentru care este esențială însușirea unor tehnici de relaxare.

Dacă suspectați că aveți un copil sau adolescent cu atacuri de panică, vă invit la o consultație de psihiatrie pediatrică în Cluj, pentru a elucida simptomele și a discuta posibilitățile de intervenție.