Înainte de împlinirea vârstei de 1 an, bebe va avea parte de numeroase reușite în ceea ce privește mișcarea, comunicarea și interacțiunea cu mediul înconjurător și părinții.

Ține cont că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său și doar întârzieri majore (de câteva luni) sau în mai multe arii, ori pierderea unor achiziții sunt motive de îngrijorare. Pentru orice îngrijorare, este bine să consulți un medic. 

Dezvoltarea motorie

În această perioadă, sugarul face achiziții majore în ceea ce privește abilitatea de a se deplasa și a interacționa cu obiecte. Să le luăm pas cu pas:

  • 7 luni: stă în șezut nesprijinit; se întoarce de pe o parte pe cealaltă; se deplasează târâș sau se ridică pe coate și se împinge; poate fi ținut în picioare de către părinte, scurt timp
  • 8 luni: apare mersul pe coate și genunchi (“în patru labe”); ține cana în mână
  • 9 luni: majoritatea bebelușilor se deplasează pe coate și genunchi în timp ce țin o jucărie în mână; mișcările fine se îmbunătățesc, ridicând jucării mici; potrivește o cană în alta
  • 10 luni: se ridică în picioare, susținut de mâini; poate face primii pași cu sprijin
  • 11 luni: poate tenta primii pași nesusținut, se cațără pe mobilă (scaune, țarc); începe să utilizeze lingura (ineficient) și mănâncă cu mâinile
  • 12 luni: se susține în picioare măcar câteva secunde; se deplasează în picioare, ținându-se de mobilă sau persoane; unii bebeluși fac primii pași nesprijiniți la această vârstă

Dezvoltarea cognitivă și a limbajului

Permanenţa obiectului este un punct de reper în această perioadă, reprezentând abilitatea copilului de a înţelege că obiectele sau persoanele există chiar şi când nu sunt în câmpul său vizual. Apare în jurul vârstei de 8 luni. La 3 luni de exemplu, un sugar se va purta de parcă jucăria a dispărut odată ce aceasta este ascunsă sub pătură, în timp ce la 8 luni o va căuta unde a fost ascunsă.

Copiii învaţă să îşi recunoască şi să răspundă la propriul nume. Limbajul este în continuare reprezentat în mare parte de gângurit (vocale, consoane) și lalalizări (silabe tip bababa), însă sugarul începe să ataşeze gesturi la mesajul său. Majoritatea copiilor vor ști să salute făcând cu mâna la plecare tai-tai/ pa-pa și scutură din cap pentru "nu". Pot apărea și primele cuvinte cu sens în jurul acestei vârste (mama, tata, apa). Pointing-ul (arătatul cu degetul) se instalează în jurul vârstei de 1 an.

Înțelegerea limbajului este și ea mai bună, mulți copii îndeplinind sarcini simple. Vei descoperi că știe deja mai multe cuvinte decât crezi, mulți arătând cu degetul un animal dintr-o carte (“unde e pisica?”) sau aducând obiecte la cerere.

Dezvoltarea socio-emoțională

Modul de îngrijire și parentingul sunt deosebit de importante în această perioadă, fiind și cea în care se dezvoltă atașamentul. Acesta servește ca o piatră de temelie pentru relația viitoare cu părinții, cu alte persoane mai târziu în viață. Totodată, atașamentul ghidează abilitățile de înțelegere și autoreglare a emoțiilor.

Atașamentul stabil implică:

  • copilul pânge când îngrijitorul primar este absent
  • se lasă consolat de către îngrijitor odată ce acesta revine
  • copilul se aventurează în explorarea unui mediu nou, folosind în acelaşi timp îngirjitorul ca reper de siguranţă (se întoarce periodic la el sau îi aruncă priviri)

Precauția față de străini și anxietatea de separare pot apărea în această perioadă, bebelușul părând dintr-o dată excesiv de atașat de părinți. Este o fază normală, care atinge apogeul în jur de 1 an și scade în intensitate către 2 ani.

Tot la această vârstă, copilul se uită la cei din jur pentru a ști ce reacție ar trebui să aibă în anumite situații. De exemplu, dacă se împiedică şi cade, prima sa reacţie (dacă nu e o lovitură gravă, desigur) este să se uite către îngrijitor pentru a şti cum trebuie să reacţioneze (să se sperie sau să râdă şi să meargă mai departe).

Jocul este senzorial și motor, sugarul adorând să lovească obiecte, să se plimbe cu ele în mână, să potrivească forme mai mici în unele mai mari, să întoarcă paginile cărților.

Resurse suplimentare:

1. https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-milestones-8-12-months#1

2. https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-1yr.html