Somnul este o activitate pasivă dar atât de importantă pentru toate ființele vii: este perioada în care creierul și corpul se regenerează și se dezvoltă. Necesarul de somn este diferit pentru fiecare categorie de vârstă și părinților le este uneori greu să identifice dacă puiul lor doarme suficient, prea mult sau prea puțin. Astfel, în acest articol voi menționa pe scurt durata și caracteristicile somnului în diferite etape de dezvoltare.

În timpul somnului au loc mai multe procese esențiale pentru organism:

  • Se reorganizează circuitele cerebrale
  • Se consolidează amintiri
  • Se eliberează hormoni, în special hormonul de creștere
  • Se echilibrează anumiți hormoni, cum sunt cei responsabili pentru foame
  • Se repară mușchii și alte țesuturi
  • Se produc anticorpi, citokine și celule ale sistemului imunitar
  • Se activează regiuni din creier responsabile de procesarea emoțiilor

Somnul în perioada de nou-născut și sugar

Ritmul somn-veghe începe să dezvolte în jurul celei de-a doua luni de viață și se definitivează abia către 6 luni. Nou născuții nu au un tipar de somn și perioadele în care sunt trezi și cele în care adorm se întrepătrund. În general, necesarul se încadrează între 14 și 18 ore de somn pe zi, bebelușii până în 3 luni sunt alerți câte 1-3 ore consecutive. În această perioadă, îngrijirea se centrează în jurul hrănirii, schimbatului scutecului și somnului, astfel încât este important să urmăriți și să respectați semnalele pe care vi le dă bebelușul și să-l plasați în pătuț când pare pregătit de somn, pentru a încuraja stabilirea unei rutine.

Necesitatea meselor nocturne scade în jurul a 6 luni de zile, iar majoritatea bebelușilor vor dormi o noapte întreagă către 9 luni. În această perioadă (6-12 luni), sunt necesare 12-15 ore de somn pe zi, care includ și 1-4 reprize de somn în timpul zilei. Dacă doriți să creșteți șansele ca sugarul să doarmă singur și să nu solicite prezența părintelui peste noapte, este o idee bună să îl plasați în pătuț când este toropit, dar înainte de a adormi.

Somnul în perioada 1-2 ani

În această perioadă are loc un salt cerebral și motor marcat (majoritatea copiilor vor merge și vor vorbi în decursul acestui an). Este important ca somnul să dureze 11-14 ore, incluzând un somn de după-amiază. Încercați ca acesta să nu fie prea apropiat de cel de seară și prea lung (peste 3 ore) pentru a promova un somn nocturn odihnitor.

La 1 an, anxietatea de separare poate cauza dificultăți de adormire, iar către 2 ani, de vină poate fi opoziția fiziologică, pe măsură ce copilul își descoperă independența. Mențineți rutine și reguli clare și ferme, pe care le aplicați cu blândețe, pentru a încuraja un tipar de somn-veghe ce susține optim dezvoltarea.

Desigur, problemele fizice (precum erupțiile dentare, virozele..) pot determina un somn mai scurt, întrerupt sau dificil de menținut și este important să păstrați rutina chiar dacă aceste perioade v-o decalează temporar.

Somnul în perioada 3-5 ani

Necesarul de somn în această perioadă este de 11-13 ore pe zi, pentru majoritatea copiilor durata incluzând și un somn de după-amiază de 1-3 ore.  Problemele cele mai frecvente de somn în această perioadă sunt coșmarurile, pavorul nocturn, enurezis-ul (pierderea de urină), somnambulismul. Dificultățile de adormire se pot observa mai ales la copiii cu anxietate sau ADHD, iar cei care încă explorează limitele parentale vor încerca mereu să “împingă” ora de culcare mai târziu.

La 5 ani, majoritatea copiilor nu mai necesită un somn de amiază. Nu este nimic în neregulă cu a sări peste somnul de amiază și mai devreme (3.5-4 ani), dacă nu pare excesiv de obosit, nu adoarme 2-3 săptămâni la rând în timpul zilei și orele sunt apoi recuperate în timpul nopții.

Somnul la preadolescenți (6-13 ani)

Școlarii au nevoie de circa 9-11 ore de somn pe noapte. Această perioadă este problematică, solicitările și interesele fiind ambele crescute. Majoritatea părinților constată că puiul lor nu atinge acest punct, mai ales când copilul are de făcut teme, activități extracurriculare, se uită la televizor sau se joacă pe telefon.  Acum vine a doua luptă cu menținerea și implementarea unui program de somn-veghe corespunzător (pentru toți cei din casă!) și aplicarea normelor de igiena somnului. Se recomandă stingerea ecranelor cu 1-2 ore înainte de culcare, un dormitor bine aerisit, cu temperatură acceptabilă, ușor răcoros (circa 20-21 grade) și activități relaxante înainte de ora de culcare.

Somnul în perioada adolescenței

Adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi, chiar dacă orice altă activitate pare mult mai interesantă în această perioadă. Acum se pot manifesta numeroase tulburări de somn, de sine stătătoare sau asociate depresiei, anxietății, consumului de alcool și a altor substanțe psihoactive și altor patologii.  

 

Resurse:

  1. https://www.sleepfoundation.org/