Fie că ne place sau nu, telefonul mobil a devenit un companion nelipsit pentru cei mai mulți dintre noi. Dar diferența între un consum nociv și unul util de media o fac două aspecte: timpul dedicat și calitatea materialului “consumat”. Plecând de la premiza că toți consumăm oricum conținut livrat zilnic prin ecranul unui smartphone – social media, știri, youtube, mai mulți dezvoltatori au lansat aplicații pentru a ne ajuta să ne îmbunătățim sănătatea mintală. Acestea nu înlocuiesc un consult sau tratament de specialitate, dar servesc ca jurnale ale dispoziției, reduc stresul, adaugă la arsenalul personal de exerciții de relaxare și coping.

Am făcut research, am downloadat și testat toate aplicațiile din această listă (și multe altele neselectate pentru top 5). Criteriile de selecție au inclus: să aibă o bază științifică, să fie dezvoltate împreună cu experți în sănătatea mintală (psihologi, psihiatri) și să fie ușor de utilizat. Toate aplicațiile de calitate au însă și dezavantaje: sunt  în limba engleză și unele necesită plăți pentru a se continua utilizarea sau a beneficia de toate facilitățile pe care le oferă app-ul.  Este însă un domeniu relativ nou, dar în creștere vertiginoasă și mă aștept în curând la aplicații de calitate, inclusiv în limba română.

 

1. What’s Up – a mental health app

What’s Up este o aplicație concepută specific pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu sentimente de depresie, anxietate, impulsivitate, obiceiuri negative, tipare de gândire nefolositoare. Nu înlocuiește un consult psihiatric sau ședințele de psihoterapie, dar este o resursă foarte valoroasă pentru a educa, urmări și chiar a ajuta în criză. Partea cea mai bună: este complet gratuită!

Utilizează concepte din două tipuri de psihoterapie (cognitiv-comportamentală - CBT și prin acceptare și angajament - ACT) pentru a aduce informații valoroase și a sprijini schimbarea tiparelor nefolositoare în care ne regăsim adesea. Include jocuri simple și exerciții de relaxare pentru a calma un atac de panică și alte sentimente intense, copleșitoare. Donațiile sunt încurajate, dar nimic din materialul util nu este blocat de o plată. Android și iOS.

Avantaje:

  • Resursă educativă extrem de utilă, bazată pe tehnici de psihoterapie
  • App de sănătate mintală gratuit
  • Include jurnal și exerciții de relaxare care pot fi făcute oricând

Dezavantaje:

  • Informația este livrată în scris, ceea ce poate fi plictisitor pentru utilizatorii tineri
  • Nu include alarme/ alerte pentru a aminti practicarea unor obiceiuri

 

2. Calm

Calm este probabil cea mai cunoscută și utilizată aplicație de meditație. Cum spune și motto-ul său, are 3 țeluri: somn, meditație, relaxare. Poate fi foarte utilă pentru a incorpora ședințe de meditație în rutina zilnică. Include scurte meditații ghidate (de circa 10 minute), centrate pe diferite arii ale vieții cu care am putea avea nevoie de ajutor: anxietate, comunicare, socializare, muncă și productivitate, somn, etc.  Aplicația este structurată sub forma unor clipuri audio, insoțite de imagini relaxante. Pe lângă sesiunile de meditație pe diferite teme, contul plătit oferă acces la o bibliotecă virtuală de cursuri educative pe diferite subiecte. Primele 7 zile sunt gratuite, apoi se percepe o taxă anuală (60 $). Android și iOS.

Avantaje:

  • Meditații ghidate de durată acceptabilă și pentru începători
  • Design simplu, aerisit, ușor de navigat
  • Resurse educative bogate
  • Bibliotecă bogată de muzică relaxantă

Dezavantaje:

  • Este necesară introducerea unei metode de plată înainte de a accesa cele 7 zile gratuite*
  • Nu include clipuri video de niciun fel, ceea ce ar fi fost util în biblioteca educativă

*Accesarea acestui link ar trebui să vă ofere 14 zile de încercare gratuite, fără a adăuga un card.

 

3. Headspace

Încă o aplicație care promite îmbunătățirea sănătății mintale prin practici de meditație, Headspace este similară cu Calm. Diferența principală constă în focusul exclusiv pe meditație și mindfulness pentru a reduce stresul, anxietatea, tristețea și a îmbunătăți prezența conștientă în mediul înconjurător.  Începătorii trec prin 10 sesiuni de meditație de durată scurtă (3-10 minute), accentul fiind pus pe a forma un ritual și mai puțin pe a “medita corect”. Conceptele legate de meditație sunt explicate drăguț prin ilustrații grafice și analogii.

Restul aplicației este cu plată, existând un plan lunar și unul anual și include mult mai multe resurse: o bibliotecă de sunete pentru a adormi mai ușor, practici de mindfulness și meditație mai lungi și mai variate. Android și iOS.

Avantaje:

  • Practici de meditație pe teme foarte variate
  • Potrivit pentru începători sau cei care cred că nu au răbdare (inclusiv sesiuni de 3 minute)
  • Ilustrații, analogii ușor de înțeles

Dezavantaje:

  • Costuri relativ ridicate (12$/ lună, 96$/ an)
  • Include o colecție de sunete, dar nu și de muzică

 

4. Moodpath

Moodpath este o aplicație de sănătate mintală centrată pe analizarea și îmbunătățirea stărilor depresive sau anxioase. Utilizează instrumente din psihoterapia cognitiv-comportamentală pentru a colecta date zilnic și a oferi rapoarte și riscuri pentru simptome cu impact asupra funcționării fiecărei persoane. Oferă posibilitatea de a ține un jurnal și include numeroase cursuri educative audio și în scris despre depresie, gânduri negative, probleme de somn, stres, încredere în sine. Din păcate, majoritatea conținutului este accesibil doar după o taxă pentru Moodpath Plus (circa 24 lei pe lună). Android și iOS.

Avantaje:

  • Urmărește zilnic indicatori ai dispoziției, gândurilor, activităților
  • Statistici periodice privind sănătatea mintală
  • Corelații utile de tip acțiune-gând-emoție
  • Numeroase resurse educaționale

Dezavantaje:

  • Contra-cost pentru conținutul avansat

 

5.  Happify

Happify este o aplicație pentru sănătatea mintală ce folosește o dublă strategie: jocuri și psihologie pozitivă. Desigur, a-ți spune lucruri frumoase și fericite, fără a-ți înțelege sursa problemelor și a lucra conștient la remedierea lor nu este o metodă utilă pe termen lung. Dar jocurile și activitățile din Happify pot distrage atenția în perioadele de stres, anxietate și tristețe.

Pe termen lung, scopul este modificarea perspectivei, pentru a include și lucrurile pozitive, într-o viziune mai echilibrată asupra vieții și creșterea rezistenței la situații dificile. Totodată, încurajează formarea de obiceiuri și emoții pozitive – empatie, gratitudine, apreciere, stabilirea de obiective. App-ul include suficient conținut gratuit, iar o parte este cu plată (12$/ lună sau planuri mai ieftine lunar/ anual). Android și iOS.

Avantaje:

  • Conținut interactiv, jocuri și task-uri simple
  • Distractivă și ușor de folosit
  • Include suficientc conținut complet gratuit

Dezavantaje:

  • Nu include resurse educaționale detaliate
  • Nu include tracker/ jurnal

Concluzii

Am găsit toate aplicațiile din acest top ca fiind folositoare, bine gândite și suficient de intuitive, dar sunt și destul de diferite între ele. Dacă ești în căutarea unui app pentru meditație, Calm este greu de depășit. Happify lucrează la reziliență și mi s-a părut cel mai distractiv; l-aș recomanda tuturor adolescenților și adulților stresați, care nu au mult timp. Moodpath este principala mea recomandare pentru cei care suferă de stări depresive și vor să își urmărească progresul. Dacă nu știi încă multe despre terapia cognitiv-comportamentală și legătura dintre gânduri, emoții și acțiuni, What’s up este un punct grozav de început și este gratuit.